Koji je najefikasniji način za zaštitu automobila?

Pitanje koji je način zaštite automobila najbolji postavlja nam gotovo svaki kupac. Nažalost, ne postoji jednostavan odgovor. Vlasnik limuzine koji brine o krađi od strane iskusnih, tehnički sofisticiranih lopova koristiće druge načine zaštite od vlasnika gradskog automobila ili vlasnika komercijalnog vozila. U prvom slučaju koristiće se više preklapajućih (redudantnih) sistema zaštite, u drugom jedan od vidova blokade volana, a u trećem blokada volana zajedno sa GPS praćenjem. Ovo su samo neki od primera, jer se rešenje uvek usklađuje sa rizikom. Međutim, ako se pitanje preformuliše i glasi „Koji je način zaštite automobila najbolji za većinu vozača?“, tada je odgovor jasan:

Definitivno najbolji i najsigurniji sistem zaštite je klin-igla. U nastavku ovog posta objasnićemo zašto.

Fizički ili elektronski sistem?

Budući da savremeni aftermarket alarmni sistemi uključuju i elektronsku blokadu motora, postavlja se pitanje da li je fizička zaštita, bilo da se radi o sistemu za blokadu volana, menjača ili točkova, uopšte neophodna. Od kada elektronski alarmi koriste plivajući kod oni su postali još sigurniji, međutim fizički sistem i dalje pruža za jedan stepen veću sigurnost od elektronskog sistema.

Isustvo pokazuje da sve što je zaštićeno šiframa (a alarm je suštinski elektronski šifrirana brava) teoretski može da se provali ako se uloži dovoljno veliki napor. U većini slučajeva taj napor je tako veliki da čini bilo kakav pokušaj besmislenim, međutim ponekad se dešava da je nova verzija softvera koju alarm koristi nebezbedna ili lopovi mogu doći no novih sistema za replikaciju tagova koji nisu bili predviđeni kada je alarm dizajniran. U svakom slučaju, šansa za krađu vozila koje je zaštićeno aftermarket alarmom jer veoma mala, posebno ako je vozilo na javnom mestu, ali ipak postoji. Sa druge strane, šansa za provaljivanje igla-klin sistema je nula. Čak ni posle 15 godina korišćenja, još uvek nismo imali slučaj krađe automobila koji je bio zaštićen klin-igla sistemom!

Da li su spoljne blokade volana jednako dobra alternativa?

Ukratko, nisu. Iako raznovrsne šipke i blokatori koji se postavljaju preko volana jesu opcija sa odličnim odnosom cene i kvaliteta, lopovi su otkrili način za uklanjanje većine blokada ovog tipa. To ne znači da prosečan lopov ume da ukloni te blokade, čak naprotiv – one su nepremostiva prepreka za većinu lopova, međutm veoma vešti bravari umeju da ih uklone, posebno ako unesu u automobil potreban alat. Sa druge strane, klin-igla sistem je integrisan u vreteno volana, uz čeličnu konstrukciju i spoljašnju košuljicu, dizajniran tako da onemogućava korišćenje volana, sem ako se otključa. Lopov može potpuno prerezati ili izbušiti volan ako ima dijamantske bušilice i sličan industrijski alat, ali vreteno će i dalje ostati blokirano.

Pogledajte detalje o konstrukciji i načinu korišćenja Šapa Systems klin-igla zaštite.

Jedini način da se sistem deaktivira jeste ubacivanje ključa, koji je kodiran i ne može se kopirati, niti je moguće uspeti putem testiranja različitih kombinacija koda, jer je broj mogućih kombinacija preko 50.000. Zato, sve dok je ključ bezbedno kod vlasnika, automobil je 100% bezbedan.

Da li se preporučuje kombinovanje alarma i klin-igla sistema?

Klin-igla sistem potpuno je kompatibilan sa aftermarket alarmima koje prodaje i ugrađuje Šapa Systems. Dok klin-igla sistem štiti automobil od odvoženja, alarm pomaže u brojnim drugim situacijama: za odvraćanje od pokušaja krađe ili razbijanje prozora, za zaštitu od odnošenja vozila i za sprečavanje neovlašnjenog ulaska u automobil. Iako je klin-igla sistem 100% sigurna zaštita od odvoženja automobila, alarm pomaže da se automobil zaštiti i u drugim situacijama.

6 reagovanja na “Koji je najefikasniji način za zaštitu automobila?”

  1. Citam sve tekstove redom na ovu temu jer imam ugradjeno i uradjeno sve sto mi je preporuceno i sve sto je i meni samom palo na pamet i opet ne osecam da mi je automobil bezbedan. Cak i redovno vidim tragove da je neko nesto pokusao pa odustao.

  2. Postovanje. Recite mi koliko košta ugradnja zaštitnog sistema igla za golfa 7. I dali osim. Beograda imate ovlašćeni servis ugrađuje u. Nisu. I šta je vaša preporuka u zaštiti auta. Pozdrav. Miroljub

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    NAJGLEDANIJE

POSTAVITE PITANJE POZOVITE NAS