Koliko se isplati ugradnja auto alarma?

Kao kompanija kojoj je jedna od delatnosti ugradnja auto alarma, smatramo da su za većinu vozila dodatni alarmi veoma potrebno i isplativo rešenje. Međutim, važno je objasniti šta dodatni alarmi mogu, šta ne mogu i zašto su tako efikasni u odvraćanju i zaustavljanju lopova. To ćemo pokušati da pojasnimo u ovom tekstu.

Koje su mogućnosti alarma koji dobijate sa vozilom?

Sa mogućnostima vašeg fabričkog alarma ste verovatno već upoznati. Fabrički alarmi su uglavnom pasivni, što znači da se automatski aktiviraju kada prođe određeno vreme posle gašenja motora. To je dobro, budući da aktivni alarmi, koji se ručno aktiviraju, često ostaju neaktivirani zbog zaboravnosti vlasnika. Fabrički alarmi obično imaju senzore na svim vratima i šok senzore, što je dobro ali nije dovoljno, jer uglavnom nedostaju senzori za haubu i prozore. Takođe, šok senzori su obično preosetljivi ili nedovoljno osetljivi, pa može da ih aktivira nalet vazduha od većeg vozila koje prolazi pored parkiranog automobila ili mogu da ostanu neaktivirani čak i ako lopovi fizički odnesu ceo automobil. Fabrički alarm ima sirenu kao jedini metod odvraćanja lopova i veoma mali domet.

Daleko korisniji sistem od samog fabričkog alarma je fabrički sistem za blokadu motora, koji je u novije vreme postao standardan u većini vozila. Blokada onemogućava da se motor startuje bez ključa, ili, kod najnovijih modela, bez kartice. To je u praksi izuzetno važno, jer znači da je motor nemoguće startovati prespajanjem žica.

DODATNI ALARM ZA AUTOMOBIL – PREDNOSTI

Brza instalacija

Vaš automobil već ima sve što je potrebno za instalaciju dodatnog alarma, budući da svako novije vozilo poseduje CAN bus protokol putem koga uređaji unutar automobila međusobno komuniciraju. Novi auto alarm samo dodaje funkcije preko već postojećih funkcija i novi daljinski ključ zameniće ključ koji trenutno koristite. U našem servisu ugradnja alarma po želji obavlja se za dva do tri sata.

Veći broj i bolji kvalitet senzora

Alarmi za automobile koji služe kao zamena za fabričke alarmne sisteme štite sve delove autmobila preko kojih lopov može ući u vozilo, koje može oštetiti ili vršiti pritisak na njih kako bi ukrao predmete iz vozila ili odneo vozilo. Korišćenjem dodatnog alarma štite se krovni prozori, hauba, kao i točkovi. Jedna od opcija su i senzori kretanja u blizini vozila, posebno popularni među vozačima kabrioleta, koji alarm uključuju čim neko priđe automobilu na zadatu udaljenost. Senzori ovog tipa su posebno dobri za sprečavanje odnošenja automobila, jer reaguju na krivljenje položaja vozila i podizanje.

Puna enkripcija

Svi savremeni fabrički alarmi šalju plivajući kod, što znači da daljinski upravljač svaki put šalje različiti signal, dok prijemnik u automobilu unapred zna koji je sledeći signal za otvaranje koji čeka. Zbog toga bežično snimanje koda od strane lopova neće dati rezultate, jer nemaju drugu komponentu, međutim savremena tehnologija pomaže i njima. Haker može relativno lako na osnovu dve ili više snimljenih transmisija da otkrije pravilo po kome se šifre menjaju i da predvidi naredne šifre, čime se može napraviti potpuno funkcionalan ključ. Zbog toga transmisije daljinskih upravljača novijih alarma nisu samo plivajuće, već su i šifirirane, što razbijanje šifre čine samo teoretski mogućim.

Domet

Auto alarmi kojima možete opremiti svoj automobil imaju daleko jače predajnike i prijemnike, što znatno povećava domet. Domet od preko 100, a često i preko 200 ili 300 metara omogućava vlasniku da zaključa automobil i kada je već odmakao daleko ili da ga otključa iz stana kako bi član porodice na parkingu uzeo nešto iz automobila. Mnogi auto alarmi imaju i opciju daljinskog startovanja motora, što je veoma praktično zimi, kada je poželjno da se automobil ugreje pre kretanja. Međutim, treba biti pažljiv sa ovom opcijom, jer veliki broj automobila biva ukraden tako što lopovi zimi jednostavno uđu u daljinski startovan automobil i odvezu ga.

Skriveni svičevi (kill switches)

Kill switch je jedan od najefikasnijih sistema za zaštitu od krađe, a mogu se ugraditi u okviru alarmnog sistema ili samostalno. Skriveni prekidač onemogućava startovanje motora dok se ne pritisne taster smešten na tajnom mestu u automobilu i potpuno je nezavistan od sistema za blokadu mootra. Iako ne sprečava lopova da uđe u automobil, kill switch ga sprečava da pokrene vozilo, pri čemu vlasnici mogu biti maksimalno kreativni pri izboru mesta za skrivanje. To može biti i neki od postojećih tastera koji se ne koristi, a mogu se čak koristiti i dva sviča, što je pomalo ekstremno, ali veoma efikasno rešenje.

Smartphone integracija i dvosmerna komunikacija

Najbolji auto alarmi poseduju aplikacije za mobilni telefon, putem kojih vlasnik može da podesi sve parametre zaštite vozila, aktivira i deaktivira celokupan alarm i njegove podsisteme. Prednost novijih alarma je to što oni poseduju različite načine za komunikaciju sa vlasnikom, obaveštavajući ga o svakom događaju – putem SMS-a kod jeftinijih modela, a putem aplikacije i malih ekrana na dajinskim upravljačima kod kvalitetnijih sistema.

Dodatne opcije

Mnogi alarmi poseduju mogućnost da daljinski aktiviraju elektronske sisteme u automobilu. Uključivanje grejača sedišta, spuštanje krova, otvaranje prtljažnika, čak i start motora su neke od opcija koje se lako dodaju. Što je kvalitetniji alarm, proizvođač će u svojoj bazi imati podešavanja za više tipova vozila, tako da pre kupovine možete proveriti koliko dobro alarm koji planirate da kupite može da komunicira sa sistemima na vašem vozilu.

3 reagovanja na “Koliko se isplati ugradnja auto alarma?”

  1. Postovani,
    Interesuje me koja je najpovoljnija varijanta alarmnog sistema koji osigurava i felne, posto su nam vise puta upravo one bile na meti.

  2. Postovanje,
    Zanima me sta bi ste mi preporucili kao zastitu za renault clio 2016 godiste, trenutno nema ni jedan vid zastite na njemu, pa cak mislim na alarm. Uzimajuci u obzir cenu automobila, sta predlazete kao zastetu za njega? Hvala unapred na odgovoru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    NAJGLEDANIJE

POSTAVITE PITANJE POZOVITE NAS